1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Health
  6. /
  7. Hoe Ga Je Om Met Een...

Hoe Ga Je
Om Met Een
Teleurstelling?

Een regenachtige zondagmiddag, een afwijzing op je sollicitatie of een trein die net voor je neus wegrijdt. De een haalt zijn schouders op, de ander loopt er de hele dag mee rond. Hoe kun je beter met zulke tegenslagen omgaan? We vertellen je hieronder graag het geheim!

Een afwijzing op je sollicitatie

Waarschijnlijk ken je het wel, je wordt afgewezen voor een sollicitatie. ‘Helaas, we nodigen je niet uit voor een eerste kennismakingsgesprek.’ Dat hoor je dan. Of ‘je hebt te weinig ervaring’, maar ook de klassieker: ‘we hebben een betere kandidaat gevonden’, hoor je vaak.

 

 

Oké fair. Het was ergens wel te verwachten toen ik solliciteerde naar een functie waar minstens 3 jaar werkervaring bij stond. Natuurlijk was ik er niet van uitgegaan dat ik direct aangenomen zou worden, want ik liep pas een maand rond met mijn diploma op zak. Het rare was dat ik ergens een faalgevoel had, terwijl je ook zou kunnen zeggen: oh, één afwijzing is niet zo heel schokkend.

De volgende keer beter, toch?

Dit is het geheim

Je docent, de overbuurman, je ex, we maken allemaal tegenslagen mee. Hoe we hiermee omgaan? Dat doen we allemaal op onze eigen manier. De een zakt dertien keer voor zijn theorie examen en gaat zonder gemak op voor poging nummer veertien, terwijl de ander ‘s nachts niet kan slapen als een Tinder match niet reageert op ‘hey, hoe is het?’  Maar waarom kunnen anderen dit soort tegenslagen makkelijker accepteren? Het geheim zit hem in je mindset 🧠

“Geluk kan je trainen, het is net als fitness.” – Mo Gawdat.

Hoe werkt het?

Nu hoor ik je denken: je mindset, lekker vaag zeg. En na het lezen van dit voorbeeld hieronder?

Stel, het regende gister en je had gezegd: duh, dat is logisch, want het is herfst. Grote kans dat je dan niet zo baalt van de regen. Maar als het gisteren regende en je vergelijkt het met vorig jaar – toen het 30 graden was – dan ben je waarschijnlijk wel teleurgesteld.

Dus wat is hier nu aan de hand? De regen zelf is niet de reden dat je teleurgesteld bent, maar het komt door de manier hoe je daarover denkt. Het vergelijken veroorzaakt de negatieve vibe 🤯

Tegenslag? Dit is hoe je ermee dealt.

Misschien denk je nu: als ik minder verwacht dan huppel ik daarna dolgelukkig door het leven. Was het maar zo simpel. Kijk, natuurlijk willen we allemaal succesvol zijn en onze dromen waarmaken. Jij waarschijnlijk ook! Het is dan ook niet zo gek dat je hoge verwachtingen hebt, die mogen er zeker zijn. Maar je zou bij alles jezelf de vraag kunnen stellen: voldoet dit wel of niet aan mijn verwachtingen? Kijk, teleurstellingen zullen er altijd zijn, want ja, ik mis ook nog wel eens de bus haha 😉

Gebruik je brein als tool

Mo Gawdat – auteur van Solve for Happy – pakt dat aan door zijn brein te gebruiken als een tool. Hij vertelt bij RTL Late Night (ken je dat nog?) dat hij zijn brein maar twee typen gedachten geeft:

  1. Vrolijke gedachten
  2. Nuttige gedachten

Zelf aan de slag?

Dus hoe zou je hiermee kunnen oefenen? Probeer eens de focus te leggen op vrolijke momenten. Weet jij waar je happy van wordt? Bijvoorbeeld toen je ouders vroeger vertelden dat jullie nog even langs de McDonalds gingen na een dagje rondrennen in de Efteling. Hoe excited was je toen! Dat is de vibe die je zoekt. Misschien word je laaiend enthousiast als je favo artist een nieuwe track uitbrengt op New Music Friday, of misschien geniet jij keihard van een dagje terrassen. Zo kunnen we allemaal ons geluk vinden – zelfs in de kleine momenten.

“Jouw geluk is er al, je hoeft het alleen nog te zien.”

Na flink wat afwijzingen binnen te hebben gekregen, kwam mijn eye-opener uiteindelijk na het zien van de RTL Late Night aflevering met Mo. Ik had dan wel een diploma op zak, maar ik huppelde ook rond met een muurvaste overtuiging dat je werk moest vinden waarvoor je gestudeerd had. ‘Want zo hoort het’, vertelde ik mijzelf. ‘Waarom zou je anders vier jaar studeren?’ Ik ging na meer en meer afwijzingen ook meer twijfelen. En dat was eigenlijk wel heel waardevol. Why? Het liet mij inzien dat twijfel een gezonde bron van vooruitgang is, want zo ontdekte ik dat een startersfunctie in een heel ander veld mij zat als gegoten. Eén ding wist ik wel zeker: creatief bezig zijn is een must. En dat mocht als copywriter. Geef je mij daarnaast een flauw woordgrapje, samen met een sterk bakje koffie in de ochtend, dan ben ik dolgelukkig.

 

🫶

Hoe gaat het écht met jou?

Als het even niet zo lekker gaat, dan ben je bij het Jongerenpunt welkom! Onze jongerenregisseurs zitten voor je klaar om jou te helpen. Wil je een koffietje doen of van gedachten wisselen? Laat dan hieronder je gegevens achter en wij nemen dan met jou contact op.

"*" indicates required fields

1Waar kunnen we je mee helpen?
2Jouw gegevens
3Extra info

Jordi Jongerenpunt
Geïnspireerd? Deel het!

Contact