5 Tips die niet moeten

Ik verlang wel eens terug naar de tijd waar ik vrij was van gedachten. Een plek waar ik de lat nog niet zo hoog hoefde te leggen. Maar van wie moet jij eigenlijk die lat zo hoog leggen?

3 minuten lezen.

1.      Je bent niet je gedachten, je hebt gedachten.

Als je merkt dat je veel ‘moet’ van jezelf, zoek dan eens uit hoe dat komt. Je hoort het jezelf als zeggen:

”Ik moet alles zo perfect mogelijk doen, ik moet even succesvol zijn als mijn vrienden, ik moet elke dag sporten, maar ik moet ook gezond eten.”

Oké, dit gaat dit rond in je eigen hoofd, maar misschien denkt jouw omgeving wel heel anders hierover?

2.      Wat moet écht?

Een voorbeeld met sporten. Moet dit per se drie keer in de week met gezond eten? Dat ligt ook wel aan hetgeen wat je wilt bereiken. Wat zou er gebeuren als je het niet haalt? Hoe erg is dat voor je? Als je even diep graaft, zul je merken dat je een heleboel dingen wilt. En willen is iets anders heel dan moeten, ja toch?

3.      Verander ‘moeten’ in ‘willen’

Iets wat moet, betekent ook dat je iets graag wilt. Je kunt proberen om tijdens je gesprekken eens alert te zijn wanneer je het woord ‘moeten’ gebruikt. Als je dit vervangt door ‘willen’ brengt dit misschien wat minder spanning met zich mee.

4.    Niks moet nú gebeuren

Veel dingen die moeten, spelen zich waarschijnlijk pas af in de toekomst. Stel je zit in de bus naar huis en jij bent in je gedachte bezig met ik moet vanavond sporten, koken en nog wat dingetjes regelen. Maar eigenlijk zit je nog steeds in de bus waar je in principe gewoon lekker mag ontspannen. 

5.      Oefen!

Je kunt jouw gedachten eens opschrijven. Schrijf ze van je af en draai ze om naar iets wat je kracht geeft. Voorbeeld: “ik ben best wel gestresst om mijn tentamens niet te halen.” Dit kun je omschrijven naar: “ik ben tot nu zover gekomen, dus dit tentamen haal ik uiteindelijk ook wel.” 

Ja… heel fijn die vijf tips, maar dit is toch wel heel lastig.

Gelukkig kunnen onze jongerenregisseurs jou hier wel mee helpen. Dit klinkt heel strak, maar eigenlijk kun je ze zien als een soort mentoren. Ze helpen je met het bereiken van je doelen, maar kunnen ook iets voor je betekenen als je wilt uitvinden wat je écht wilt.

Check hier hoe wij jou op weg helpen!

Contact