Hello, my name is

Netwerken is gemakkelijker dan je denkt. Je doet het al regelmatig in de kroeg, de sportclub of op school. Netwerken is niet altijd zo formeel als het klinkt. Tijdens de workshop van "Jongerenpunt Midden-Brabant" in samenwerking met "Leren en werken" en "GAAF" kwamen jongeren bijeen om te leren hoe je jouw netwerken kunt inzetten om je baan een boost te geven of de kans op een baan te verdubbelen!
 
 
 
 
Hello, my name is Robin
Op woensdag 19 september ging ik naar de workshop Hello, my name is…. Ik had al gehoord dat Rudy van GAAF de workshop geeft, heel tof! Hij geeft positieve energie door in de vorm van presentaties en trainingen. En hij heeft wel 4000 connecties op LinkedIn! Ik was dus benieuwd wat hij over netwerken kan vertellen.

We verzamelden in Café Smederij waar de workshop plaatsvond. Na een korte introductie gingen we zelf aan de slag. We kregen allemaal een kaart met drie vragen en de opdracht om anderen deze vragen te stellen. Dit kwam voor mij goed uit, want mijn struikelblok in netwerken is juist het gespreksonderwerp bepalen. Nu die blokkade weg was, ging het best goed. Hier kwam de eerste tip voorbij: bedenk voordat je gaat netwerken wat gespreksstarters. Het resultaat: we waren direct bezig met bouwen aan ons netwerk.

Vervolgens bespraken we onze doelen voor de middag en wat we anderen konden bieden. Hieruit bleek dat we elkaar goed konden helpen. Daarom was de volgende stap om dat ook te gaan doen. We werden opgedeeld in drie casussen. Koud netwerken, LinkedIn inzetten en de specifieke situatie van een deelnemer.

Ik besloot om bij de tweede casus aan te sluiten. Dit deed ik omdat ik iets met social media heb en dacht dat ik de anderen wel kon helpen. In een groep van vier bespraken we het netwerken op LinkedIn, maar kwamen uiteindelijk op de vraag: hoe kun je een zo goed mogelijk profiel neerzetten? Ons antwoord: het profiel moet bij jou en je werkgebied passen. Wanneer je een corporate baan zoekt, vraagt dat iets anders dan bijvoorbeeld zorg. Een profielomschrijving schrijven en een juiste profielfoto kiezen is hierbij een goed begin.

Gezamenlijk deelden we de resultaten per casus. Dit kwam uiteindelijk samen in het laatste deel: de vijf netwerktips die je absoluut moet onthouden. Eén van die tips was: denk in gezamenlijke doelen. Wat levert het jou op, wat levert het hen op? Voor de andere tips naar de volgende workshop en ontdek hoe jij het beste kan netwerken.

Tijd om alles wat we geleerd hebben toe te passen: de netwerkborrel. We maakten een praatje en voegde elkaar toe op LinkedIn. Hier zag ik direct het effect van netwerken. Iemand wist namelijk nog wel een baan voor me en verwees me door. Ik hielp zelf iemand anders met zijn LinkedIn.

De workshop Hello, my name is… was voor mij vooral nuttig doordat we actief aan de slag gingen. Mijn persoonlijke leerpunt deze middag: om iemand aan te spreken moet je soms gewoon wat lef hebben! Niet te veel nadenken en je eigen manier vinden om met iemand in contact te komen.

 
Contact