Allesover werk

Social media kan ervoor zorgen dat jij opvalt in jouw zoektocht naar je droombaan. Het is niet alleen voor jezelf een handige manier om werk te vinden, ook werkgevers, recruiters en uitzendbureaus maken steeds meer gebruik van social media om nieuwe werknemers te vinden. Bijna alle social media kanalen kunnen tegenwoordig effectief ingezet worden bij het vinden van een baan. Hieronder staan er een aantal benoemd:

LinkedIn
LinkedIn is een zakelijk netwerk dat gericht is op professionals en is misschien wel het belangrijkste sociale medium op het gebied van online solliciteren! Een LinkedIn profiel is een online cv en wordt gebruikt om een zakelijk netwerk op te bouwen en te onderhouden. Het is dus heel belangrijk dat je je profiel honderd procent invult, zo ben je beter vindbaar op LinkedIn en Google. Daarnaast geef je meteen een goede eerste indruk. Je profielfoto is een professionele foto met een neutrale achtergrond. Profielen met een foto hebben namelijk zeven keer meer kans om gevonden te worden in LinkedIn.

Profiel

 • Schrijf een samenvatting in LinkedIn met daarin: waar wil je werken? Wat zijn jouw ambities? Wat verwacht je van een nieuwe baan? Welke functie zou je het liefst willen hebben? In welke branche wil je werken? Gebruik hierin zoveel mogelijk keywords: dit zijn woorden waarop je gevonden wil worden. Bijvoorbeeld: marketing, IT, per direct beschikbaar of starter.
 • Maak een persoonlijke URL van je pagina, deze kun je dan makkelijk delen in jouw netwerk!
 • Schrijf je kwaliteiten op onder het kopje ‘Vaardigheden.’ Zo kan een potentiële werkgever in één oogopslag zien waar jij goed in bent en of je van toegevoegde waarde zou kunnen zijn.

 

 

 

Als je op dit moment werkloos bent, kun je bij ‘headline’ bijvoorbeeld “in between jobs” of “op zoek naar een nieuwe uitdaging” invullen. Zo kan een potentiële werkgever meteen zien dat jij beschikbaar bent voor een nieuwe baan. Als je profiel voor honderd procent is ingevuld kun je aan de slag! Ga op zoek naar relevante personen, bijvoorbeeld: wie kan jou aan een nieuwe baan helpen? Maar maak ook een connectie met (ex-)collega’s, (ex-)werkgevers, studiegenoten, familieleden en vrienden. Hierdoor vergroot je je netwerken wie weet kent jouw leuke oom of tante wel iemand die de perfecte vacature heeft! Word ook lid van relevante groepen (vacatures en bedrijven) en discussieer actief mee in groepen.

En als laatste tip: vraag (oud)werkgevers, collega’s en/of studiegenoten om een aanbeveling te schrijven. Recruiters krijgen zo een goed beeld van jouw kwaliteiten!

Twitter
Twitter is één van de grootste en snelst groeiende sociale netwerken ter wereld. Dagelijks worden er op dit medium door zo’n 450 miljoen mensen tweets en zo’n 14 duizend nieuwe vacatures verstuurd. Maak een account aan met een duidelijke en professionele naam. @horselover wekt natuurlijk niet echt een goede eerste indruk op bij recruiters en potentiële werkgevers. Gebruik je eigen naam en dezelfde foto als op LinkedIn. Zorg bij Twitter voor een volledig ingevulde biografie. Vermeld hierin wie je bent, wat je bent, bijvoorbeeld: communicatiespecialist (zakelijk) en hardloper (persoonlijk) en de URL van je LinkedIn profiel of persoonlijke website (als je die hebt.) Gebruik ook #hashtags maar zorg er wel voor dat je biografie niet alleen uit losse woorden bestaat. Je hebt maar 160 tekens dus benut deze goed!

Volgers en volgend
Als je net met Twitter begint heb je nog geen volgers en volg je dus ook nog niemand. Begin meteen het opbouwen van je netwerk, wie is interessant om te volgen? Vaak begin je met het volgen van familie en vrienden, maar houdt in je achterhoofd dat het heel verstandig is om ook (potentiële) werkgevers en (potentiële) collega’s te volgen. Zij weten namelijk als eerste wanneer jouw ideale baan vrijkomt en zo kun je het bedrijf waar jij wilt werken beter leren kennen. Volgers krijg je niet zomaar, daar moet je hard je best voor doen. Verzend veel tweets, maar blijf wel relevant en schrijf geen onzin op. Tweet over jouw vakgebied, deel je LinkedIn-profiel en tweet over je zoektocht. Bijvoorbeeld: “Als #projectmanager op zoek naar een nieuwe #baan in #Utrecht. #Marketing #Communicatie

#Vacatures op Twitter
Naast het feit dat je zelf kan tweeten over je zoektocht, kun je ook zelf actief op zoek gaan naar vacatures. Gebruik hiervoor de zoekfunctie in Twitter en zoek altijd op een woord met een hashtag ervoor, bijvoorbeeld #vacature. Wil je specifieker zoeken? Gebruik dan bijvoorbeeld #vacature #communicatie. Wissel je tweets over je zoektocht af met je privétweets. Hierdoor krijgt je volger inzicht in de persoon achter het account.

Twitter draait om het delen van informatie, retweeten en reageren. Belangrijk is vooral dat je waarde toevoegt aan Twitter, want alleen dan kan het jou ook waarde opleveren. Hoe meer relevante informatie jij deelt met anderen, hoe interessanter het is voor mensen uit jouw vakgebied om je te volgen! Leuk weetje: de hashtag #vacature was in 2015 het vaakst trending op Twitter in Nederland

Facebook
Facebook kennen we allemaal, de meeste mensen gebruiken dit privé. Als je Facebook wil gebruiken tijdens jouw zoektocht naar een baan, zorg er dan voor dat je gênante foto’s niet openbaar maakt! Een potentiële werkgever zal jouw online reputatie checken en je wilt niet dat deze foto’s openbaar gemaakt worden. Ook hier is je eerste indruk dus weer heel belangrijk! Een duidelijke profiel- en omslagfoto en kort wat informatie over jezelf, dat is wat de potentiële werkgever wil zien op Facebook. De rest kun je privé houden. Plaats een bericht op Facebook waarin je vertelt dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Wees daarbij, net als op LinkedIn en Twitter, duidelijk in wat je precies zoekt.

Bij Facebook denk je niet meteen aan netwerken met potentiële werkgevers. Facebook is persoonlijk, maar veel bedrijven en werknemers zitten op Facebook. Volg bedrijven waar jij wilt werken en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en vacatures. Bekijk filmpjes, events en de fanpage van het bedrijf. Ook dit is een manier om je nieuwe werkgever te leren kennen. Je kan op deze manier veel makkelijker vragen stellen of reageren op discussies.

Pinterest
Pinterest is op dit moment het snelst groeiende sociale platform. Het aantal unieke bezoekers per dag ligt zelfs op 15 miljoen! Pinterest is een virtueel prikbord, waarop foto’s, plaatjes en filmpjes gedeeld (gepind) worden met je netwerk. Maak een account aan op je eigen naam en zorg ook hier weer voor een duidelijke profielfoto. Vul je biografie in en vermeld je Twitter-account, LinkedIn-profiel en eventueel je eigen website, maar alleen als je hier goed gebruik van maakt!

In Pinterest kun je een aantal borden aanmaken, bijvoorbeeld: CV, passies, interesses, portfolio en reizen. Deze borden vul je dan met plaatjes die je online gevonden hebt en die je vervolgens pint door middel van de pin it button of door ze te uploaden. Ga nu op zoek naar interessante mensen en bedrijven om te volgen en zorg dat je volgers krijgt. Dit doe je door mooie en interessante inhoud te pinnen, door te reageren op pins van anderen, pins van anderen te liken of te repinnen.

Tips voor het inzetten van Pinterest

 • Zorg voor scherpe en duidelijk foto’s, niet al te pixelig dus
 • Pinterest werkt heel goed met verticale afbeeldingen
 • Pin altijd vanaf de originele bron (website) of upload zelf een plaatje
 • Zorg voor een omschrijving van niet meer dan honderd woorden

Het belangrijkste bord is het bord met jouw cv. Hierin zet je een mix van bedrijven waar je hebt gewerkt, aanbevelingen via LinkedIn, links naar al jouw social media kanalen, opleidingen en eventueel je visitekaartje. De overige borden op jouw account geven een potentiële werkgever meer inzicht in jou als persoon. Laat bijvoorbeeld door middel van plaatjes/foto’s/filmpjes een portfolio zien.

Wees actief
Je droombaan vind je niet door alleen op social media aanwezig te zijn. Je moet iedere dag actief bezig zijn! Plaats berichtjes, deel interessante artikelen, retweet anderen, volg interessante en relevante mensen, bedrijven en groepen, reageer op mensen en discussies en laat zien dat jij op zoek bent naar een baan! Zorg dat al je kanalen dezelfde boodschap laten zien, natuurlijk ben je niet verplicht alle kanalen te gebruiken, maar maak in ieder geval optimaal gebruik van je eigen netwerk!

Gratis online training
Het UWV biedt op hun site een gratis online training aan: ‘vind een baan met social media.’ De training bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Social media gebruiken bij het zoeken van werk
 • Opvallen op social media
 • Netwerk vergroten via social media
 • Vacatures vinden en solliciteren via social media

De training is gratis en je hoeft niet ingeschreven te staan bij het UWV om deel te nemen aan de training. Het enige wat je hoeft te doen is jezelf registreren en dan kun je meteen aan de slag! De training vind je hier.

De Startersbeurs is een beurs die het mogelijk maakt dat jij werkervaring opdoet bij een bedrijf en zo je kansen op de arbeidsmarkt vergroot en verbeterd. Niet alle gemeentes van Nederland geven Startersbeurzen weg. De deelnemende gemeenten zijn: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk. Tijdens je werkervaringsperiode ontwikkel je competenties en vaardigheden door mee te werken in het bedrijfsleven. Dit vergroot en verbetert je kansen op de arbeidsmarkt. En die kansen verdien jij. Die verdient iedere jongere!

Het enige wat jij hoeft te doen is investeren in je toekomst. Dit doe je, door zes maanden lang, 32 uur per week mee te werken en te leren. Grote kans dat dit vruchten afwerpt want 64% van de jongeren krijgt een baan tijdens of na afronding van hun Startersbeurs. O ja, het mooiste is dat je ook nog een prima vergoeding van de werkgever ontvang. Klaar om ervaring op te doen? Kijk op www.starterbeurs.nl  

Deze krijg je ook als je contract niet wordt verlengd. De enige voorwaarde hierbij is dat je werkgever het initiatief tot ontslag heeft genomen.

Deze vergoeding kan je gebruiken om jezelf om te scholen of om een eigen bedrijf te beginnen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal jaren dat je in dienst bent geweest. De vergoeding wordt maximaal €77.000,-. Verdien je meer dan €77.000 per jaar, dan is de vergoeding maximaal gelijk aan het jaarsalaris.

Als je werkgever je na je ontslag geen of een te lage transitievergoeding betaalt, dan kun je binnen drie maanden na je ontslag een verzoekschrift indienen bij de kantonrechter waarmee je de vergoeding opeist. Als je dit niet of te laat doet, dan kun je geen aanspraak meer maken op de transitievergoeding. Er zijn ook situaties waarin de werkgever geen vergoeding bij ontslag aan u hoeft te betalen, bijvoorbeeld:

 • als het ontslag jouw schuld is
 • bij faillissement van het bedrijf of als je werkgever in de schuldsanering zit
 • als de werkgever het contract voor 1 juli 2015 had opgezegd of als hij voor deze datum het ontslag had aangevraagd bij UWV
 • als de werkgever een verzoek voor ontbinding van het contract heeft gedaan bij de kantonrechter

Voor kleine bedrijven komt er tot 2020 een overgangsregeling. Als zij aan de voorwaarden van die regeling voldoen, mogen zij een lagere transitievergoeding betalen. Dit is alleen mogelijk bij gedwongen ontslagen vanwege een financiële situatie.

Vaak is je cv het eerste waar een werkgever naar kijkt. Die neemt gemiddeld negen seconden de tijd om dit te doen. Het is dus belangrijk dat je in die korte tijd een goede indruk maakt, zodat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Sommige mensen maken ware kunstwerken van hun cv. Dat is lang niet altijd nodig en ook niet altijd verstandig. Voor bepaalde creatieve functies kan het wel helpen als je een creatief cv hebt maar voor een baan als administratief medewerker is dit niet nodig. Het belangrijkst is dat jouw cv compleet en relevant is. Dat wil zeggen dat een werkgever makkelijk aan jouw cv kan zien dat jouw kennis en vaardigheden aansluiten bij zijn vacature.

Om je op weg te helpen bij het maken van je cv vind je hier drie voorbeelden die je kunt downloaden:

Op internet zijn diverse sites te vinden waar je eenvoudig een goed cv kunt maken. Met de cv-generator van uitzendbureau.nl maak je niet alleen een cv, maar kun je deze ook meteen aanmelden bij verschillende uitzendbureaus. Geen ster met Word? Op deze site  kan je vanuit een serious game op een makkelijke manier je cv opbouwen en downloaden.  

Tip: kijk ook eens naar de gratis online training solliciteren van werk.nl!

Het is belangrijk dat je precies weet wat de functie inhoudt en naar wat voor werknemer de werkgever op  zoek is. Lees daarom de vacature goed door, zodat je jouw brief op maat kunt maken.

Onderdelen sollicitatiebrief
Een sollicitatiebrief heeft meestal een aantal vaste onderdelen. Pas wel elke brief aan op de vacature waarop je reageert!

 • Openingszin: geef aan op welke vacature je reageert en waar je deze hebt gevonden
 • Motivatie: beschrijf wat je aanspreekt in de functie, waarom je de baan graag wilt hebben en waarom je juist bij deze organisatie wilt werken. Probeer zo enthousiast mogelijk over te komen!
 • Jezelf verkopen: vertel waarom je geschikt bent voor deze functie. Wat heb jij te bieden? Overtuig de werkgever met voorbeelden uit de praktijk. Welke (werk)ervaring en kwaliteiten heb je al die je goed kunt gebruiken in de functie? Wat hoop je er te leren?
 • Afsluiting: laat de werkgever aan het eind van de brief merken dat je graag op gesprek wilt komen. Sluit bijvoorbeeld af met: ‘Graag licht ik mijn cv en brief in een gesprek toe’.

Tips voor de inhoud van jouw sollicitatiebrief
Als je in jouw brief bepaalde ervaring of kennis noemt, zorg dan ook dat dit op je cv zichtbaar is

 • Herhaal niet alle informatie die je werkgever ook in je cv kan lezen. Zorg dat je brief wat toevoegt!
 • Let er ook op dat, wat je in je sollicitatiebrief schrijft, ook klopt met wat je online laat zien, bijvoorbeeld op LinkedIn! Voor meer informatie over solliciteren via social media kijk je hier (link pagina)

Wat moet je niet doen

 • Maak geen typefouten of spelfouten. Dat staat slordig. Lees meer over spelling en taal op taalunieversum.nl (link)
 • Zorg ervoor dat je brief er verzorgd uitziet. Besteed daarom ook aandacht aan de opmaak van de sollicitatiebrief.
 • Vermijd clichés zoals ‘ik vind het een uitdaging om voor u te werken.’
 • Begin niet alle zinnen met ‘Ik’. Wissel af.
 • Gebruik geen afkortingen.

Wat moet je wel doen.

 • Schrijf kort en krachtig. Veel werkgevers lezen je brief vanaf een beeldscherm en willen liever niet te ver moeten scrollen.
 • Wissel de lengte van de zinnen af, dan leest de brief prettiger.
 • Lees de tekst hardop voor. Je hoort dan goed waar de brief niet lekker loopt.
 • Laat iemand anders je brief nakijken om mogelijke taalfouten eruit te halen.

Om je op weg te helpen vind je hier een aantal voorbeelden:

Sollicitatiegesprek voorbereiden
Elk sollicitatiegesprek is anders, maar met een goede voorbereiding kun je elk gesprek met vertrouwen voeren. Bedenk vooraf welke vragen de werkgever zou kunnen stellen en wat je zelf wil weten, bijvoorbeeld:

 • Waarom wilt u bij ons bedrijf komen werken? Zoek alle informatie op die je kunt vinden over dit bedrijf. Is het groot of klein? Wat doet of maakt het? Hoe is de sfeer? Gebruik die informatie om uit te leggen waarom je bij dit bedrijf wilt werken.
 • Waarom wilt u deze baan? Gebruik je werkervaring, interesses en kennis om te aan te geven waarom je dit werk graag wilt doen. Je kon iets goed bij je vorige werkgever en dit sluit daarop aan. Of je wilt jezelf verder ontwikkelen en de baan waarop je solliciteert, is de volgende stap die je voor ogen hebt.
 • Waarom bent u de ideale kandidaat voor deze baan? Aan de hand van de vorige vragen kun je nu goed uitleggen waarom je bij dit bedrijf past en de juiste persoon bent voor deze functie. Vertel enthousiast en blijf jezelf, zo komt je verhaal het beste over.

Moeilijke vragen beantwoorden
Sommige vragen in een sollicitatiegesprek kunnen best moeilijk zijn. Ook daar kun je jezelf op voorbereiden. Probeer mogelijk lastige vragen vooraf zelf te bedenken, dan word je tijdens het gesprek niet verrast. Wees voorbereid op vragen over bijvoorbeeld onduidelijkheden in je cv of over je minder sterke punten, zoals:

 • U was een periode werkloos en heeft een gat in uw cv: hoe komt dat?
 • U heeft voor de concurrent gewerkt, waarom wilt u nu bij ons werken?
 • Hoe zouden uw collega’s bij uw vorige werkgever u beschrijven?
 • Kunt u een voorbeeld geven van een project dat mislukt is en hoe dat kwam?

Wees eerlijk en probeer positief te antwoorden. Tijdens de periode dat je werkloos was, heb je niet alleen thuis gezeten en gesolliciteerd, je deed bijvoorbeeld ook een cursus om je kennis bij te werken.

Zelf vragen stellen
Een sollicitatiegesprek is ook voor jou hét moment om meer te weten te komen over de baan en de werkgever. Stel daarom vragen tijdens het gesprek. Hiermee toon je interesse, laat je zien dat je goed voorbereid bent en wordt het sollicitatiegesprek meer een echt gesprek. Vraag bijvoorbeeld naar de samenstelling van het team waarin je terecht zou komen, wat de rolverdeling is of wat precies van je verwacht wordt.

Stel tijdens het eerste gesprek geen vragen over het salaris, de werktijden of arbeidsvoorwaarden. Dat komt in een eventueel volgend gesprek aan bod!

Kleding en verzorging
Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Zorg dus dat je verzorgd naar je gesprek gaat. Pas je kleding ook aan op wat andere werknemers van het bedrijf dragen; lopen zij in een broek en een trui of gaan ze in pak?

Tijdens het sollicitatiegesprek
Tijdens het sollicitatiegesprek wil de werkgever te weten komen of je geschikt bent voor de baan en of je binnen de organisatie past. Voor jou is dit de kans om te vertellen waarom je de baan graag wilt en waarom de werkgever jou moet aannemen. Ook is het gesprek voor jou een moment om erachter te komen of de baan en de organisatie bij je passen.

Vaste onderdelen van het sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek heeft meestal een aantal vaste onderdelen:

 • Inleiding: je wordt welkom geheten door je gesprekspartners. Vaak zijn dit een leidinggevende, een collega die op de afdeling werkt en/of iemand van de afdeling personeelszaken. Bij een kleiner bedrijf kan dit ook de directeur zijn.
 • Voorstellen: je gesprekspartners stellen zichzelf en de organisatie aan je voor. Jij stelt jezelf aan je gesprekspartners voor.
 • Vaak wordt gevraagd iets over jezelf te vertellen. Je kunt hier kort vertellen wie je bent, waar je woont, wat je graag doet in je vrije tijd. Zo krijgen je gesprekspartners een beeld van wie je bent.
 • Informatie over het bedrijf en het cv: één van de aanwezigen vertelt over het bedrijf en over de functie. Daarna neemt hij of zij je cv door en stelt daar vragen over.
 • Vragen om te kijken of je geschikt bent voor de functie: je krijgt vragen over je kwaliteiten. Bijvoorbeeld over hoe je een bepaalde situatie zou aanpakken of een bepaald probleem zou oplossen.
 • Vragen over de motivatie voor de functie en het bedrijf: je gesprekspartner vraagt je uit te leggen waarom je deze functie wilt en waarom je voor dit bedrijf kiest.
 • Zelf vragen stellen: je kunt zelf enkele vragen stellen. Doe dit ook tussendoor, zo toon je interesse.
 • Afsluiting: je krijgt uitleg over hoe het verder gaat met de sollicitatie.

Gebruik voorbeelden
In het sollicitatiegesprek wil je de werkgever overtuigen dat jij de juiste persoon voor de functie bent. Hoe concreter je bent, des te groter de kans dat dit lukt. Gebruik daarom voorbeelden uit vorige banen om te bewijzen dat je geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert.

 • Hoe je in een bepaalde (werk)situatie handelde, zegt iets over je kwaliteiten. Vertel hierover in detail. Dat komt geloofwaardig over.
 • Behaalde resultaten en successen maken indruk op de werkgever. Vertel dus vooral wat je hebt bereikt bij vorige werkgevers en laat voorbeelden zien. Kun je geen voorbeelden uit een werksituatie geven, gebruik dan voorbeelden uit bijvoorbeeld je vrijwilligerswerk.

Naast je sterke punten, willen werkgevers ook weten waar je minder goed in bent. Je kunt je zwakkere punten op een positieve manier brengen.

 • Ben je een beetje ongeduldig van karakter? Leg uit dat je een doorzetter bent en daarom niet van wachten houdt.
 • Ben je nogal chaotisch? Vertel dat je elke ochtend een lijst maakt met wat je die dag gaat doen.

De STAR-methode
Om voorbeelden voor te bereiden, kun je de STAR-methode gebruiken. STAR staat voor situatie, taak, actie en resultaat. De methode komt neer op het bedenken van een situatie die zich afspeelde op je werk, wat je taak was, welke actie je ondernam en tot welk resultaat die leidde. Op de website sollicitatiedokter.nl en in de online training Solliciteren wordt de STAR-methode verder uitgelegd.

Meer tips voor het sollicitatiegesprek

 • Zeg bij binnenkomst duidelijk je naam en geef een stevige hand. Voorkom een slap handje of een te krachtige handdruk.
 • Het is normaal dat je een beetje zenuwachtig bent. Probeer een ontspannen houding aan te nemen. Laat zien dat je enthousiast bent en glimlach.
 • Wees altijd beleefd.
 • Kijk tijdens het gesprek je gesprekspartner(s) aan. Zo kom je zelfverzekerd over.
 • Luister goed naar de vragen. Is iets niet duidelijk, vraag dan door. Neem de tijd om te antwoorden. Wees niet bang voor stiltes, even nadenken mag. Antwoord niet alleen met ja of nee, maar geef een uitleg.
 • Spreek duidelijk en niet te snel. Maak korte zinnen en gebruik geen stopwoorden, bijvoorbeeld ‘weet je wel’ of ‘zeg maar’.
 • Weet je een antwoord echt niet, zeg dat dan. Je hoeft niet alles te weten.
 • Vertel niets negatiefs over je vorige werkgevers. je gesprekspartner kan het idee krijgen dat je onbetrouwbaar bent.

Wat kan ik doen als ik afgewezen ben?
Als je sollicitatie niet leidt tot een baan, is dat vervelend. Het is normaal dat het bedrijf je belt na het gesprek. Anders kun je ook altijd zelf bellen. Vraag altijd waarom je de baan niet heeft gekregen. Met die informatie kun je het een volgende keer beter doen!

Vraag bijvoorbeeld:

 • Wat vond u van mijn brief?
 • Wat zijn volgens u mijn sterke punten?
 • Wat waren de sterke punten van de aangenomen kandidaat?
 • Op welke punten scoorde ik minder goed?
 • Heeft u tips voor een volgende sollicitatie?
 • Komen er in de toekomst bij u banen vrij die voor mij geschikt kunnen zijn? Zo ja, mag ik u hierover terugbellen?
 • Bewaart u mijn brief en cv?

 

Bedenk van tevoren:

 • Wat je wil verdienen;
 • Hoeveel uur je wilt werken;
 • Welke secundaire arbeidsvoorwaarden je belangrijk vindt, zoals pensioen, dertiende maand of laptop van de zaak.

Meestal zal je nieuwe werkgever een voorstel doen, waarop je kunt reageren met een tegenvoorstel. Je hoeft niet gelijk ja of nee te zeggen. Je bepaalt zelf wanneer je tevreden bent. Lees meer over onderhandelen op intermediair.nl en carrieretijger.nl

Salaris
Het salaris moet passen bij het werk dat je gaat doen. Vaak wordt gekeken naar je werkervaring en hoe zwaar de functie is. Je kunt onderhandelen over je loon. Op internet zijn bijvoorbeeld verschillende salariswijzers te vinden. Vergelijk op loonwijzer.nl of intermediair.nl je salaris met dat van anderen uit je beroepsgroep. Op werk.nl vind je meer informatie over loon.

Arbeidsovereenkomst en cao
Zijn jij en de werkgever het eens, dan sluit je samen een arbeidsovereenkomst. Dit is een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd. Het kan dat je te maken krijgt met een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Zo’n cao geldt voor grote groepen werknemers binnen een organisatie of bedrijfstak.

Test: wat wil ik?
Test wat voor werk of beroep bij jou past. Gebruik de resultaten om te zoeken naar werk en opleidingen.

Test: hoe solliciteer ik?
Test je stijl van communiceren en hoe je solliciteert. Met de resultaten ontdek je wat je goed doet en wat je nog kunt verbeteren.

Zo hebben wij de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

10 Voordelen:

 • Vrijheid,  de vrijheid om te doen wat je wilt doen.
 • Eigen verantwoordelijkheid, jij en alleen jij bent verantwoordelijk.
 • De baas zijn, jij bent de baas en jij bepaald wat er gebeurd.
 • Financiële onafhankelijkheid, als je dan uiteindelijk je bedrijf gestart hebt ben je onafhankelijk.
 • Maatschappelijke betrokkenheid, je bent betrokken in de maatschappij.
 • Creatief bezig zijn, het zijn jouw ideeën en daarin kan je los gaan op je eigen manier.
 • Lagere belastingdruk, als starter heb je veel voordelen.
 • Ander nieuw netwerk, je leert veel ondernemers kennen en kunt daarin goede connecties maken.
 • Uitdagingen, elke dag is een uitdaging en je bepaald zelf welke je aan gaat.
 • Afwisseling, je kiest je eigen taken.

10 Nadelen:

 • Geen vangnet, er is geen pensioen, geen ww, geen doorbetaling tijdens vakanties etc.
 • Geen collega’s, je hebt geen collega’s totdat je groot genoeg bent ze zelf aan te nemen. Dus je zult veel alleen zijn in het begin.
 • Geen 40-urige werkweek, je werkt altijd, je bent minimaal 40 uur in de week bezig en dan begint het ondernemen pas, aandacht werknemers, producten. Reken op minimaal 60 uur per week.
 • Financiële onzekerheid, ja het goud ligt niet voor het oprapen, sterker nog het kan zijn dat het in het begin niet altijd even goed gaat, niemand garandeert je salaris maar je werkt wel erg hard! Er blijft altijd een onzekerheid maar stopt dat de uitdaging?
 • Afgunst, ja sommige mensen zijn gewoon jaloers en gunnen het je niet, maar als je met de juiste mensen om gaat staan ze altijd achter je!
 • Boksbal voor de overheid, de overheid en andere instanties zullen het je niet altijd makkelijk maken want je hebt overal toestemming voor nodig en je moet voor alles je verantwoording afleggen.
 • Aanloopkosten, investeren noemen we dat niet alleen in tijd maar ook in geld, je moet namelijk veel regelen en daarmee ook aardig wat betalen.
 • Risico, ondernemerschap brengt risico met zich mee.
 • Iedereen wil wat van je, oude collega’s willen bijpraten, leveranciers willen praten etc. je gaat een drukke tijd tegemoet.
 • Geen vakantie, wil je op vakantie? Ik zou gaan voordat je echt gaat starten want ondernemen doe je fulltime.

 Gewoon doen!

Al om al, veel voordelen en ook wat nadelen maar als je echt wilt dan gaat het je lukken!
Mocht je geïnteresseerd zijn om voor jezelf te beginnen kijk dan eens bij IMK Ondernemingslab, zij geven trainingen en helpen je opweg met ondernemen, dan hoef je het toch niet helemaal zelf te doen!
Ondernemingslab

Wat kunnen wij voor jou doen?

Jouw persoonlijke situatie staat centraal en samen met jou zoeken wij naar de juiste oplossing. Bijvoorbeeld:

+ Samen met jou kijken naar welke opleiding bij je past
+ Helpen bij het vinden van een passende stage of leerwerkplek
+ Helpen bij het vinden van een passende baan
+ Tips en tricks over hoe je het beste kan solliciteren
+ Jou leren om zelfstandiger te worden

Wij helpen je.
Altijd.

Stel je vraag hier:

Ga naar het contactformulier

Neem contact met ons op

Hulp nodig? Of heb je vragen? Neem contact met ons op!