Gelijke kansen door het nieuwe minimumloon!

Het is bijna 1 juli en dat betekent dat de volgende aanpassing van het minimumloon er weer aan zit te komen!

Ongeveer een jaar geleden werd bekend dat we in Nederland het minimumloon wilden gaan veranderen. Vroeger viel je pas als 23-jarige onder het minimumloon voor volwassenen, dat gaat nu omlaag naar 22 jaar en wordt op 1 januari 2019 bijgesteld naar 21 jaar.

Wat betekent dit nou eigenlijk?
Zoals we je net vertelden val je vanaf je 23 jaar onder het volwassen minimumloon. Dit is een stuk hoger dan het minimumjeugdloon, wat je krijgt tot en met 22 jaar oud. Hierdoor is het voor werknemers gunstiger om jongere werknemers aan te nemen, dat is per slot van rekening goedkoper. Op het eerste gezicht lijkt dit een voordeel voor de jongeren, maar vergeet niet dat je vanaf je 18e verjaardag ook volwassen bent en hier niet naar betaald krijgt. De groep jongvolwassenen die tussen de 18 en 22 jaar oud zijn vinden hierdoor makkelijker banen, maar krijgen veel minder betaald.

Wat gaat er dan allemaal veranderen?
De leeftijd waarop je onder het minimumloon voor volwassenen valt gaat omlaag: binnenkort naar 22 jaar en uiteindelijk naar 21 jaar. Bovendien gaat het minimumloon voor iedereen van 18 tot en met 21 omhoog. Hierdoor is het niet meer veel goedkoper voor werknemers om iemand van 18 aan te nemen, en gaan werkgevers ook op andere zaken letten, zoals ervaring.

Wat is hier de conclusie van?
Eerlijke kansen en meer gelijke salarissen voor jongeren op de arbeidsmarkt, en daar zijn we als Jongerenpunt Midden-Brabant alleen maar blij mee!

Wil je meer informatie over de veranderingen van 1 juli 2017? Klik dan op deze linkOf wil je meer weten over alle wijzigingen van het minimumloon? Klik dan hier